Image Alt

EFT & MR

EFT – Emotional Freedom Technique

Tehnika Emocionalne Slobode

 

EFT je izuzetna tehnika energetske psihologije, jedna od najpopularnijih tehnika samopomoći današnjice. EFT osvaja svijet impresivnom brzinom, potvrđuje svoju snagu među tisućama konvencionalnih i alternativnih terapeuta širom svijeta. Poznata je još i pod nazivom Tapkanje.

Ova tehnika pomaže nam umanjiti i ukloniti neželjene emotivne intenzitete; efikasno savladava strah, anksioznost, stres, ograničavajuća uvjerenja, fizičku bol. Ovom tehnikom rješavamo korijene navedenih životnih izazova i time ubrzava ne samo proces iscjeljenja već i osobni rast i razvoj na svim razinama.

Tehnika se primjenjuje na razini samopomoći, a iznimno je korisna i sve više prisutna i u mnogim profesijama. I zato ju danas koriste liječnici, terapeuti, profesori, sportski treneri itd.

Kratka povijest:

Roger Callahan, psihoterapeut i hipnoterapeut razvio je TFT – Tehniku misaonog polja. Osmislio je niz algoritama (sličnih receptima) s uputama o tapkanju po određenim akupunkturnim točkama. Njegov učenik Gary Craig, ing. strojarstva sveo je to na jedan osnovni recept i tako je u ranim 90-tim nastao EFT.

 

EFT danas:

– Upišite EFT ili Tapping u Google i ubrzo ćete čitati dojmove o nevjerojatnim rezultatima

– Na EFT godišnjem summitu sudjeluje i preko milijun ljudi i taj broj raste iz godine u godinu

– EFT koriste i potiču na korištenje poznati kao Louise Hay, Wayne Dayer, Jack Canfield, Sheryl Richardson, Whoppi Goldberg… Hvale ga Deepak Chopra, Bruce Lipton… I mnogi drugi…

 

Istraživanja…

– Harvard Medical School – istraživanja dokazuju da tapkanje umanjuje aktivnost dijelova mozga povezanih sa strahom, stresom (amigdala, hipokampus itd.)

– Objavljeno je mnoštvo studija koje ukazuju na učinkovitost EFT-a i drugih modaliteta energetske psihologije na raznim problemima, uključujući – tjeskobu, sportska postignuća, depresiju, bol, fizičke simptome, PTSP i mršavljenje

EFT je prvenstveno namijenjena za rad na emocijama. Moderna istraživanjima su pokazala da je više od 85% fizičkih i zdravstvenih problema prouzrokovano na emocionalnoj razini. Svakodnevan stres, traume, negativna razmišljanja nakupljaju se u našem tijelu i stvaraju emocionalne blokade, što na kraju rezultira bolešću. EFT polazi od toga, da je poremećaj protoka energije (energetske blokade) u organizmu – uzrok svih negativnih emocija. Kada je poremećaj u energetskom sustavu uklonjen, nestaju i nepoželjna psihološka i emocionalna stanja, kao i bolest, koja je uz njih nastala.

 

EFT potvrđuje izreku: „Bolest nas napušta onda kada nas više ne prepoznaje“

 

EFT spoj je Istoka i Zapada, a temelji se na Einsteinovoj teoriji – Sve je energija, i tradicionalnoj kineskoj medicini jer se u procesu koriste akupunkturne točke. Točke se stimuliraju, odnosno tapkaju vršcima prstiju dok se istovremeno mentalno i verbalno povezujemo s fizičkim simptomima, emocijama, odnosno negativnim sjećanjima. Kada se tehnika pravilno koristi uspostavlja se normalan protok energije u našem tijelu, energija se uravnotežuje i dolazi do prirodne povezanosti uma i tijela (otpuštamo stres, emotivne intenzitete). Tako uspostavljamo emocionalno i fizičko zdravlje. EFT možemo opisati kao tehniku Emocionalne akupunkture, gdje se točke meridijana na tijelu stimuliraju tapkanjem prstom, a istovremeno se izgovaraju određene afirmacije. Mnogi ju nazivaju još i Psihološkom akupunkturom.

 

EFT pripada novoj grani koja se naziva Energetska Psihologija.

EFT je pokazao impresivna poboljšanja u širokom spektru izazova, uključujući:

Negativne emocije

Nepodržavajuća uvjerenja

Strahove i fobije

Tjeskoba i napadaje panike

Ovisnosti

Žudnju za hranom

Smanjenje ili uklanjanje fizičke boli

Alergije

Postizanje ciljeva

Koncentracija

Postignuća u prodaji

Nepodržavajuća sjećanja

Traumatična sjećanja

Samopouzdanje

Sramežljivost

Sportska postignuća

Odgoj djece

Odnosi

Koristi od EFT-a

 

Ne uključuje nikakvu opremu

Nema igala

Nema tableta ili druge kemije

Nema guranja, povlačenja tijela

Nema dugih priča i izvlačenja Životne priče

Nema dugih, bolnih terapija

Često će funkcionirati tamo gdje ništa drugo neće

Obično je brzo, dugotrajno i nježno

Lako je za naučiti i time svatko može ovladati

Može se samostalno koristiti

Kvalificirani i iskusni praktičar može postići 95-100% uspješnost

Gary Craig: „Probajte EFT na svemu!“

Pretplati se na newsletter

Pretplati se na novosti i preuzmi besplatni EFT priručnik!

You have Successfully Subscribed!