Bolest nas napušta onda kada nas više ne može prepoznati

„Bolest nas napušta onda kada nas više ne može prepoznati“

Nepoznati autor

Volim ovu rečenicu jer govori nevjerojatno puno u tako malo riječi. Dok god se držimo svoje prošlosti, svoje boli, koncepata, uvjerenja nemoguće je doživjeti transformaciju. Sve izvana odraz je naše nutrine i sve nam je zapravo informacija.

Nitko od nas nije imun na probleme, bolne trenutke, izazove koje donosi život. Čak i probuđena osoba prolazi kroz vrtlog života jer to jest dio života. Baš sam se neki dan sjetila kako je Yogananda doživio izdaju svog najboljeg prijatelja, njegov se učitelj mučio s financijama… I mnogi sveci bili su osuđivani, odbačeni, neki su nosili teške bolesti u svom tijelu. Razapeli smo Isusa. Zašto onda mi od sebe očekujemo da moramo biti savršeni, prihvaćeni od svijeta?

Težnja za savršenstvom, održavanje slike na van može biti ne samo teško i umorno, već i pogubno za zdravlje na svim razinama. Želja za pripadanjem je prirodna, ali ideja da nas svi mogu i trebaju razumijete i prihvatiti opasna je po zdravlje. S vremenom smo izgubili i prirodni odgovor na stresnu situaciju. Sve životinje koje dožive stres izbacuju taj stres iz tijela tako da se neko vrijeme tresu – da „otresu“ stres sa sebe i iz sebe. Jedina životinja koja je izgubila tu sposobnost je čovjek i životinje u zoološkom vrtu.

Prirodno je da se tresemo kada smo u stresu. No mi činimo sve da netko to ne vidi, govorimo jedni drugima: Smiri se! Činimo to i maloj djeci, zaustavljamo ih u procesiranju njihove tuge, ljutnje i svega ostaloga. Ne čudi da smo umorni, bolesni, izgubljeni…

Sama sam uvidjela da me moja potreba za ljubavlju i poštovanjem čini slabom. Nije bilo lako priznati da sam puno toga radila kako bi zaslužila to isto. I bez obzira na sva iskustva i znanja uhvatila bi sebe u emotivnoj preplavljenosti jer me netko ne razumije, ne prihvaća… Biti odbačen čak i u benevolentnim situacijama može biti neugodno i čak bolno. A sve je satkano odnosima koje stvaramo i nemoguće je od toga pobjeći.

Trebalo mi je iznimno dugo vremena (i suza) da uvidim da je jedini odnos koji je vrijedan je odnos sa samom sobom. I to ne mislim na mentalnoj razini, već onoj dubljoj spoznajnoj. Svi znamo da nam je odnos sa sobom, voljenje sebe bitno. No živimo li to uistinu?

I danas mi je potrebna iznimna budnost u nekim situacijama da se ne izgubim u starim obrascima. Jer volim biti voljena i prihvaćena. No u jednom trenutku obećala sam sebi biti budna kada se radi o mojim vrijednostima, kada se radi o mojim istinama, grliti sebe i prihvaćati sebe bez obzira na ono što se događa oko mene i na to kako me netko vidi i doživljava. Potpuno mi jasno da protiv etiketa koje mi netko stavi ne mogu. Nema smisla, ne vrijedi… Ali mogu izabrati ne stavljati te iste etikete sama sebi.

Moj se svemir jako promijenio. Nekada sam bila gruba, prema sebi, nesvjesno i drugima. Onda sam malo narasla, pa još, i onda još. Danas sam potpuno druga osoba, i netko tko me poznavao prije možda samo dvije godine više me ne može prepoznati. Jer me nema u tim istim etiketama, konceptima i prošlosti iz koje me promatra.

Prošlost je uporna, voli se ponavljati  Ponavljat će se dok god nešto ne naučimo, dok ne evoluiramo na neki način. Neki glasovi moje prošlosti i danas mi se ne sviđaju. Ali trudim se i dalje ostaviti ih tamo gdje im je i mjesto. U prošlosti. Trudim se pustiti i ići dalje. Premda to dalje značilo da neću više putovati s nekim ljudima. Ali biram putovati bez prtljage. To mi je draži izbor od starih kofera prošlosti, duhova prošlosti u sadašnjosti.

Moja me prošlost danas više ne prepoznaje. Osim onih dijelova koji to još uvijek mogu. I zato nastavljam dalje na putovanju u ljubav i bezuvjetnost. Prema sebi, prema svima i svemu. Meni se čini kao da nema drugog izbora.

Ako se sretnemo na tom putu, zagrlit ću te. Zagrlit ću te i u mislima ako nećemo putovati istom trakom. I možda nećeš to prepoznati, možda ja neću prepoznati tebe. Svejedno – grlim te. Jer i ti si odraz mene i zato volim te.

S ljubavlju,
Martina

Tehnika Emocionalne Slobode i Reprogramiranje Matrice pomažu nam osloboditi se naše prošlosti kako bi bili zdraviji, ispunjeniji u sada. EFT je put u osobnu slobodu i zdravlje na svim razinama.
Martina Tišljar
EFT Trener
BE FREE.
I ti možeš postati certificirani praktičar EFT-a!

Pretplati se na newsletter

Pretplati se na novosti i preuzmi besplatni EFT priručnik!

You have Successfully Subscribed!